Kernwaarden

Je kernwaarden kennen is belangrijker dan je denkt! Juist in deze tijd van het jaar waarop velen wellicht weer goede voornemens hebben: je kernwaarden zorgen ervoor dat jij je doelen met minder moeite en op een veel interessantere manier behaalt.

Authenticiteit

Ik leef mijn kernwaarden en authenticiteit is daar één van. Dit blijkt uit wat ik uitstraal, uit mijn handelingen, uit het feit dat ik altijd op zoek ben naar wie ik ben en wil zijn, uit de manier waarop ik mijn familie en vrienden waardeer, er voor ze ben en hoe ik mijn liefde uit naar mijn man. Ik vraag mezelf af: blijf ik hiermee trouw aan mezelf? Is het antwoord ‘ja’, dan acteer ik daarop. Op die manier kan ik veel beter bepalen aan wie ik mijn aandacht en energie geef en kan ik er beter voor een ander kan zijn. Een leuke bijkomstigheid is dat anderen dat zien als mijn kracht. Ik kan op een oprechte manier verbinding maken met mijn omgeving en weet betere keuzes voor mezelf (en mijn bedrijf) te maken.

DSC05493
DSC05495

Vreugde, geluk en plezier

Een tweede kernwaarde van mij is vreugde, geluk en plezier! Datgene wat ik doe, daar heb ik plezier in. Het hoeft niet allemaal even serieus, tussendoor mag er ook gelachen worden en wat aan zelfspot gedaan worden. Ja, er gebeuren heftige dingen in de wereld en in je leven. En ja, het is goed om daar aandacht aan te schenken, omdat dit jou weer verder kan brengen in je persoonlijke ontwikkeling. Maar het geeft lucht wanneer je ook (om jezelf) kan lachen, genieten, plezier kan beleven en geluk kan ervaren. Het zorgt voor ruimte tussen jouw emoties en je verhaal. Het kan jou ‘boven je situatie’ uit laten stijgen van waaruit je weer met een andere blik kan gaan kijken. Als je je verhaal even loslaat en het enige dat overblijft is degene die je nu op dit moment bent, nu je dit artikel zo leest, wat ben je dan toch een mooi mens. Wat heb je toch een geluk dat je de tijd en rust hebt om dit te lezen en wat hier verteld wordt in je op te nemen. Het helpt mij enorm om mijn oog op het plezier te houden, want dat maakt het leven wel zo leuk! En simpelweg een lekker wijntje met een kaasplankje op zondagmiddag, kan al wonderen doen….

Persoonlijke ontwikkeling

Mijn derde kernwaarde heb ik al even genoemd en dat is persoonlijke ontwikkeling. Ik kan het niet helpen en het lijkt bijna wel een op zich staande entiteit in mij, dat mij hier en daar ook wel een beetje stuurt. Ik kan het namelijk niet helpen om door te vragen wanneer iemand mij iets over zichzelf vertelt. Ik vind het ongelooflijk interessant om te horen hoe mensen zich ontwikkelen, te lezen over hoe ik me kan ontwikkelen, hoe we van elkaar kunnen leren, hoe we zo verschillend zijn en toch zo hetzelfde. Hoe de één alleen maar sterker uit een trauma ervaring komt, terwijl de ander jarenlang er het hoofd maar niet aan lijkt te kunnen bieden. Waar zit hem dat in? Om hierover het gesprek aan te gaan, hierover te leren en lezen, om erachter te komen wat er allemaal meespeelt bij het maken van beslissingen, dat intrigeert mij. En hoe meer informatie ik hierover krijg, hoe beter ik mezelf leer kennen. Ik vorm mijn meningen en stel ze weer bij. Ik kom dichter bij mezelf, maar blijf altijd open staan voor nieuwe inzichten. Dát maakt mijn leven ontzettend interessant!

Zumba plezier!

Samen

Mijn vierde kernwaarde is samen. En dat komt omdat ik heel sterk geloof in het feit dat we allemaal iets aan en van elkaar kunnen leren en elkaar daarmee dus kunnen versterken. Samen naar een hoger niveau kunnen komen en elkaar kunnen inspireren. Vandaar ook mijn bedrijfsnaam Each One Teach One. Ik leer van de ervaringen van anderen, zoals zij leren van de mijne. Ik vind het fijn om de juiste mensen om mij heen te verzamelen waarmee ik me kan verbinden, kan sparren, brainstormen, ondernemen, ontwikkelen en samenwerken. Neemt niet weg dat ik ook heel graag zelfstandig werk en heel goed alleen kan zijn. Sterker nog, ik heb het soms ook wel nodig om weer op te laden en naar binnen te kunnen keren. Om vanuit authenticiteit weer uit te kunnen reiken naar de juiste mensen en de juiste stappen te kunnen nemen.

Hoe zit dat bij jou?

Als je dit zo leest, welke kernwaarden komen er dan bij jou boven? Er zijn voldoende lijsten met kernwaarden te vinden om erbij te pakken. Bekijk de lijst goed en ga dan woorden omcirkelen die jou opvallen. Denk er nog niet teveel over na en ga op je gevoel af. Je zal gaandeweg merken dat sommige woorden erg op elkaar lijken en ongeveer dezelfde betekenis voor je hebben. Voel dan bij jezelf welk woord beter bij jou past. Beter bij jou aansluit. En ga strepen. Streep woorden door die het toch niet helemaal zijn voor je en blijf strepen tot je maximaal 5 over houdt. Ga deze dan analyseren: waar blijkt het uit dat dit jouw kernwaarden zijn? Sluiten deze kernwaarden aan op hoe jij je leven nu ingericht hebt? Op het werk dat je doet en hoe je privé leven eruit ziet?

Is het antwoord: ja? Gefeliciteerd, dan ben jij geweldig bezig en heb je je leven ingericht op een manier die perfect bij jou past! Ga er vooral op uit om het vieren! Is het antwoord: nee? Dan heb je nu een goed begin om te gaan onderzoeken hoe je dit wel kan bewerkstelligen. Je snapt veel beter waarom je leegloopt op sommige mensen in jouw leven, waarom je aan het einde van iedere dag zo moe thuiskomt, waarom je zo toeleeft naar het weekend en je al vroeg in het jaar aan het aftellen bent naar de eerstvolgende vakantie. Ga er serieus mee aan de slag en ik weet zeker dat je veel meer energie over zult houden om meer vreugde, geluk en plezier te beleven. Wil je mijn hulp hier graag bij gebruiken? Laat het me weten door op onderstaande knop te klikken.