“You can only connect the dots, looking backwards”

Steve Jobs

Wat is biografische coaching?

Met biografische coaching zetten we jouw levensgebeurtenissen eens goed op een rijtje. Je gaat ervaringen uit het verleden zien als informatiebronnen die je helpen bij het vergroten van je zelfkennis en bewustwording. Zo krijg je inzicht in waar je huidige gedrag en overtuigingen vandaan komen en kan je jezelf bevrijden van oude denkpatronen. Je krijgt inzicht in jouw levenskeuzes en neemt afscheid van wat jou niet meer dient. Je krijgt scherp wat echt belangrijk voor je is en weet wat je vanaf nu anders gaat doen.

De focus ligt op mentale gezondheid en emotionele veiligheid. Dat betekent dat je kritisch naar je eigen denken kan kijken en dat je een innerlijke balans ervaart om jezelf te zijn. Zonder de behoefte om jezelf te overschreeuwen of onnodig klein te houden. 

Het doel is dat er een blijvende positieve verandering plaatsvindt, waarin jij vertrouwt op je eigen kunnen. Dat je zonder belemmeringen van je verleden, de toekomst inricht zoals die het beste bij jou past. 

De resultaten van vorige deelnemers:

 • Ik heb overzicht en maak betere keuzes
 • Ik weet veel beter wie ik ben en waar ik voor sta. Dit draag ik nu ook uit
 • Het blijft een valkuil, maar ik ben veel minder aan het pleasen. Mijn focus ligt niet meer op de verwachtingen van anderen, maar bij mezelf
 • Ik kan duidelijker mijn grenzen aangeven en dichter bij mezelf blijven
 • Ik weet nu wat ik waardevol vind in vriendschappen en relaties. En hoe ik dat respectvol duidelijk kan maken.
 • Ik heb het gevoel dat ik veel meer in controle ben
 • Ik weet beter hoe ik mijn leven wil inrichten en wat ik in ieder geval dit jaar kan doen
 • Ik herken de belemmerende overtuigingen en negatieve gedachten die ik vaak heb en weet nu hoe ik daarmee om kan gaan
 • Ik heb afscheid genomen van mensen en situaties die niet meer bij me pasten en voel me een vrijer mens. Ik hou veel meer energie over
 • Ik ervaar tegenwoordig veel minder stress en ben meer in balans
Het traject

Tijdens het biografisch coachtraject leg je letterlijk je levenslijn voor je neer en maak je visueel hoe je leven tot nu toe verlopen is. We nemen in grofweg 3 fases jouw levensverhaal door. Het is hierbij de bedoeling dat we de meest kenmerkende momenten bespreken. Momenten die je bij zijn gebleven omdat ze een diepere emotie hebben geraakt. Hetzij positief (een heel warm, liefdevol of trots gevoel) of negatief (afgewezen, gekwetst of verdriet). Je zal merken dat er tijdens het vertellen steeds meer herinneringen boven komen. 

Je krijgt overzicht, waardoor je terugkerende patronen snel herkent. Je begrijpt beter waar huidige drempels en belemmerende overtuigingen vandaan komen. We bespreken vanuit welk ‘filter’ je de wereld waarneemt, dat kan verklaren waarom je bepaalde patronen nog steeds in stand houdt. 

Kernvragen

 • Wat heeft het leven jou tot nu toe gebracht?
 • Welke lessen kan je hieruit halen?
 • Waar heb je afscheid van te nemen?
 • Waar sta je nu (voor)?
 • Waar wil je naar onderweg zijn?
 • Wat heb je hiervoor te doen?
 

Drie aspecten waar we ons op richten

Mentale weerbaarheid

Als je mentaal weerbaar bent betekent dit dat je geestelijk veerkrachtig bent en met tegenslagen om kan gaan. Geloven dat je meer bent dan wat je overkomt, draagt hieraan bij. Berusting kunnen vinden in je ratio/ je denken, geeft ruimte om (intense) emoties toe te laten. Je kan er namelijk op vertrouwen dat je vroeg of laat er weer bovenop komt. Overtuigingen die je hebt over jezelf en de wereld, hebben hier 1 op 1 mee te maken. Tijdens dit coachtraject worden ze bevraagd en onderzocht.  

Emotionele weerbaarheid

Bewust zijn van je binnenwereld, je eigen emoties, maakt dat er meer mogelijkheden ontstaan voor zelfreflectie. Herkennen en erkennen wat zich in jou afspeelt, leidt tot acceptatie. Dat alle frustraties, verdriet en boosheid die je voelt, er mag zijn. Het besef dat je niet je emoties bent, maar dat je emoties hebt (hoe overweldigend deze emoties soms ook kunnen voelen) leidt tot nadenken over wat je graag anders zou willen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen emoties ontstaat een sterke onafhankelijkheid en diepe innerlijke rust.

Zelfvertrouwen

Een laag zelfvertrouwen is een gevolg van negatieve ervaringen, niet van daadwerkelijk minder waard zijnHoe goed ken je jezelf en welke waarde ken je jezelf toe? Zelfvertrouwen houdt in dat je zowel privé, als in je professioneel bestaan, op basis van eigen afwegingen, zelf kan beslissen wat je wel of niet wil en dat je uiteindelijk zelf weet wat goed voor je is. Je kan kijken naar de mogelijkheden, wat de situatie ook is. Als gevolg richt jij het leven in zoals die het beste past bij wie jij bent en wat je waardevol vindt. 

Actie
Je kan alle wijsheid in pacht hebben, maar zonder je gedrag hierop te laten aansluiten, blijf je precies op de plek waar je nu bent. Echte verandering zit in de acties die je toepast, na alles wat je aan inzichten verkregen hebt.

Die stappen zet je aan de hand van handvatten die je van me meekrijgt. Deze houden je op scherp op de juiste prioriteiten. Ze helpen je herinneren aan het feit dat je oude patronen niet meer wil en dat je nieuwe paden aan het bewandelen bent. Gun jezelf de tijd om dit te ontwikkelen en vertrouw op het proces. Na een maand spreken we elkaar weer om te evalueren en de volgende stap(pen) te bepalen.

Toptraject

Met dit 1 op 1 biografisch coachtraject trakteer je jezelf op een minivakantie van een midweek. Gun jezelf die welverdiende rust om volledig de aandacht naar binnen te keren. Kies voor een verblijf op een van de mooie locaties en geniet van de ontspanning tijdens jouw moment van zelfreflectie.

Totaalpakket

Dit 1 op 1 coachtraject duurt 4 maanden. Tijdens de eerste vier weken vinden er wekelijks sessies van twee uren plaats. Daarna zien we elkaar gedurende 3 maanden één keer per maand in een 60 minuten durende sessie. Tussendoor ga jij met je huiswerk aan de slag en word je wekelijks online begeleid in jouw persoonlijke proces.

Periodieke coaching

Overleg je liever samen hoeveel 1 op 1 coachsessies en op welk termijn we afspreken? Dat behoort ook tot de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om per sessie een nieuwe afspraak in te plannen. De keuze is aan jou. Neem gerust contact op om de mogelijkheden door te nemen.

Groepstraject

Met alle levenservaringen die je samen deelt, vind je veel herkenning en erkenning bij elkaar. Je gaat samen door dat proces van onderzoek en heling. Je bent er voor jezelf, maar tegelijkertijd leer je veel van elkaar. Dit coachtraject duurt een midweek.