Lichaamsgerichte Traumatherapie

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen het gevoel geven dat de grond onder je voeten verdwijnt. Het vormt je en het heeft gevolgen voor hoe je in het leven staat. We hebben dan de warme aanwezigheid van een ander nodig om daar weer bovenop te komen. 

Maar soms kan je de woorden (nog) niet vinden voor waar je tegenaan loopt, terwijl je lichaam al weet wat er nodig is. Tijdens lichaamsgerichte coaching maken we gebruik van deze lichaamswijsheid.

Ervaar het zelf

Hoe zit dat dan?

De menselijke ervaring is er niet alleen één van gedachten en emoties, maar het is er vooral ook één van het lichaam. Deze ervaringen (prettig en onprettig) worden opgeslagen in het lichaam. 

Het is dus wat er IN ons gebeurt als reactie op de gebeurtenis, niet de gebeurtenis zelf die een gevoel van geluk of onbalans veroorzaakt. Wanneer iets teveel is geweest om goed te kunnen verwerken, blijft de energie van deze ervaring als het ware ‘bevroren’ in ons lichaam hangen. Het liefst stoppen we de ervaring ver weg om er nooit meer naar te kijken. 

Maar daarmee wijzen we ook een deel van onszelf af en voelen we ons nooit meer helemaal compleet. Zo verliezen we de connectie met onszelf en met ons lichaam. Met als gevolg onder andere; standaard een hoger stressniveau, je focus ligt op gevaar/onveiligheid, je hebt reacties die niet passend zijn voor de situatie.

Met lichaamsgerichte coaching herstellen we in kleine, veilige stapjes de connectie met jezelf en je lichaam.

Wat gebeurt er tijdens een Lichaamsgerichte Coachsessie?

Met lichaamsgerichte coaching leer je laagdrempelig weer contact te maken met de signalen die je lichaam geeft:

  1. Allereerst leer je je blik vaker te richten op wat prettig, veilig en vertrouwd voelt (in plaats van alleen pijn en ongemak).
  2. Ook leer je je stressniveau in goede banen te leiden.
  3. Vanuit die basis onderzoeken we in kleine, veilige stapjes wat het lichaam te vertellen heeft. 

Eerder de (stress)signalen van je lichaam herkennen, geeft je de kans om eerder de regie over jouw situatie/leven te pakken. 

Wil je meer lezen hierover? Ga dan naar mijn andere website www.opstaannatrauma.nl.

Methodes waar ik in geloof:

  • Somatic Experiencing (SE)
  • Body Drum Release
  • Innerlijk Kind werk
  • Systemisch Werk/ Opstellingen
  • Trauma Tijdlijn
  • Regressie Therapie
  • Voice Dialogue

Ervaar het zelf

Open chat
1
Stuur een bericht.
Hallo, mijn naam is Anna.
Hoe kan ik je helpen?